Disciplinereglement Mennen

Het disciplinereglement mennen is aangepast/opnieuw geschreven.(zie site KNHS voor volledige versie)
De belangrijkste reglementswijzigingen per 1 april 2015 betreffen:

Minimum leeftijd
In het kader van het vergroten van de toegankelijkheid van de sport en laagdrempelige instroom is besloten dat de minimumleeftijd voor deelnemers met een enkelspan pony of paard met twee jaar verlaagd wordt. 

Twee aanspanningen
Verder is besloten dat het een organisatie van een samengestelde wedstrijd toegestaan is een deelnemer met twee aanspanningen te laten starten. 

Grooms
Voortaan mogen deelnemers bij andere deelnemers als groom fungeren zonder de verplichting zelf eerst de marathon gereden te hebben.

Broek aan
Vanaf 1 april moeten alle enkelspannen, tijdens alle wedstrijden, met broek gereden worden. 

Protectie
Verder moeten alle deelnemers en grooms tijdens de (mini)marathon een rug- of bodyprotector (EN 13158 of EN 1621) dragen.

Wave
Vanaf 1 april wordt de vaardigheidsproef uitgebreid met de meervoudige hindernis ‘Wave’ (zie bijlage 10 van het Wedstrijdreglement Mennen). 

Kegelpoorten Vaardigheidsproef
Daarnaast heeft de parcoursbouwer de mogelijkheid maximaal twee alternatieve kegelpoorten op te nemen in het parcours welke 5 cm smaller mogen zijn. Bijv. kegelpoort 5 wordt tweemaal in het parcours gezet, eenmaal op de normale spoorbreedte maar dan in een langere lijn naar kegelpoort 6 en eenmaal als doorgang in een kortere lijn naar 6 maar de doorgang is dan 5 cm smaller. Deelnemer kan dan zelf kiezen welke kegelpoort hij rijdt. 

Minimarathon
Vanaf 1 april is het rijden van een verkeerde kegelpoort of verkeerde rijrichting niet langer uitsluiting maar 20 strafseconden.